Intake
Na de intake met u wordt een trajectplan opgesteld dat door u en door uw werkgever wordt goedgekeurd. Daarna worden, afhankelijk van uw situatie en vragen, de volgende modules ingezet (niet allemaal en niet noodzakelijk in onderstaande volgorde). Essentieel is dat u aan de ene kant uw energie gaat mobiliseren en aan de andere kant leert om te gaan met uw zwak¬kere kanten of beperkingen.
Module Persoonlijke analyse
De stand van zaken wordt opgemaakt door middel van een gedegen werkbiografie- en werksituatie-analyse. Vervolgens worden uw kwaliteiten en zwakkere kanten, uw potenties, uw motivatie en uw voorkeuren voor werk en werkomgeving onderzocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tests, schrijfopdrachten en de Enneagram-methodiek. De volgende vragen komen aan de orde: ‘Wat kan en wil ik werkelijk?’ ‘Waar liggen nu mijn mogelijkheden?’ Het resultaat is een realistisch persoonlijk profiel. Aan de hand van de zelfanalyse wordt een zoekprofiel geformuleerd, met daarin opgenomen de richting(en) die onderzocht gaan worden, rekening houdend met uw beperkingen.
Module Psychosociale counseling
Psychosociale counseling wordt ingezet op het moment dat uw problematiek effectieve re-integratie belemmert. Bijvoorbeeld bij belemmerende cognities, na een burnout, na een langdurige ziekte of bij problemen op het psychische of sociale vlak. Er is ruimte voor het verwerken van het verlies van uw functie of van een ideaal. Uw zelfinzicht en psychologisch welbevinden worden vergroot door middel van de counseling. Hierdoor nemen uw zelfvertrouwen, creativiteit, zelfredzaamheid en belastbaarheid toe.
Module Psycho-fysiologisch herstel en opbouw van belastbaarheid
Als u kampt met stress- of overspanningsklachten wordt door middel van ontspannings- en ademtherapeutische oefeningen gewerkt aan het herstel van uw energie en belastbaarheid. Ook kan gebruik gemaakt worden van aandachtsoefeningen uit Mindfulness.
Indien nodig wordt tijdens het traject een werkervaringsperiode ingelast waarin u uw belastbaarheid stapsgewijze kunt opbouwen, toetsen en versterken. Het gekozen werk past altijd bij úw capaciteiten.
Module Arbeidsmarktverkenning
Op basis van de uitkomsten van het zelfonderzoek wordt met u een voorlopig plan opgesteld. Uw horizon wordt verbreed en het plan (of plannen) worden getoetst aan de realiteit. Dit gebeurt door het doen van onderzoek, niet alleen via bijvoorbeeld internet en advertentieanalyse, maar vooral door het voeren van gesprekken met anderen en het gebruik maken van netwerken. Revalent zet hiervoor ook het eigen netwerk in. De informerende en oriënterende gesprekken zijn belangrijk: de keuzemogelijkheden en de criteria waaraan een baan moet voldoen worden hierdoor steeds duidelijker. De presentatie- en communicatievaardigheden worden op een natuurlijke wijze getraind. Aan het einde van deze fase is een concreet en realistisch plan geformuleerd.
Module Sollicitatietraining en -begeleiding
U krijgt inzicht in uw eigen sollicitatievaardigheden en u leert meer effectieve manieren van solliciteren aan, zowel schriftelijk als mondeling. Uw presentatie- en communicatieve vaardigheden worden getraind. Daardoor bent u beter in staat u succesvol te profileren op de arbeidsmarkt. U legt contact met individuen, organisaties en wervings- en selectiebureau’s. Revalent traint en coacht u bij alle onderdelen van het zoekproces naar een passende functie.
Module Verzelfstandiging
Als u kiest voor het opzetten van een eigen bedrijf worden uw aspiraties allereerst getoetst op haalbaarheid. Dit gebeurt via een marktonderzoek en gesprekken met ter zake kundigen. Zaken als vormgeving van het eigen bedrijf, huisvesting, marketingstrategie en -activiteiten worden besproken. Verder begeleiden wij u bij alle formele acties die nodig zijn om voor uzelf te beginnen zoals: inschrijving belastingdienst, KvK, beroepsvereniging. Revalent adviseert bij de gehele opstart van de eigen onderneming.
Module Nazorg
In de eerste zes maanden in de nieuwe baan of als zelfstandige worden minimaal éénmaal per twee maanden coachingsgesprekken gevoerd om het functioneren in de nieuwe situatie te evalueren. Doel is (dreigende) problemen bijtijds te onderkennen en eventueel uw gedrag bij te stellen en/of wijzigingen in de werksituatie aan te brengen.
Praktische zaken
Voor aanvang van het traject vindt een intakegesprek met u plaats. U en de werkgever ontvangen een verslag van dit gesprek. In het verslag is het trajectplan opgenomen en het aantal sessies dat gebruikt zal worden.
De begeleiding is individueel; de begeleidingssessies duren één tot anderhalf uur. Er wordt vanuit gegaan dat u zelf een aantal uren per week aan het traject besteedt, afhankelijk van uw situatie. De doorlooptijd bedraagt, al naar gelang de afspraken met de werkgever, 6 tot 12 maanden. In principe wordt om de 2 maanden een door u geaccordeerd voortgangsverslag aan de werkgever verzonden.